Trimite e-mail | Printeaza
23.04.2007

OSCE desfăşoară un seminar privind calomnia şi defăimarea pentru judecători din Moldova

CHIŞINAU, 23 Aprilie 2007 – Un număr de douăzeci de judecători participă într-un seminar organizat de OSCE privind calomnia şi defăimarea, al cărui lucrări au început astăzi la Chişinău.

Evenimentul de două zile a reunit judecători din instanţele de sector şi de la Curtea de Apel din Chişinău, unde se examinează majoritatea cauzelor legate de defăimare. Seminarul este organizat de către Misiunea OSCE în Moldova, Oficiul Reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei în cooperare cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Institutul Naţional al Justiţiei.

“Moldova se numără printre ţările ce au înlăturat pedeapsa penală pentru calomnie, defăimare şi insultă, în aliniere cu standardele europene”, a spus Miklos Haraszti, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei, într-un mesaj adresat participanţilor.

“Acest seminar ar putea ajuta instanţele judecătoreşti să găsească echilibrul între protejarea libertăţii de exprimare şi demnitatea umană”, se arată în mesaj.

Ambasadorul Louis O’Neill, Şeful Misiunii OSCE în Moldova, vorbind în deschidere, a adăugat: „Scopul acestui seminar este a de a oferi judecătorilor o mai bună înţelegere a modului în care stipulările Codului Civil cu privire la defăimare trebuie interpretate în conformitate cu prevederile Convenţiei Europene pentru apărarea Drepturilor Omului”.

Experţi locali şi internaţionali îşi vor împărtăşi experienţele din examinarea cauzelor de defăimare şi libertate de exprimare de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Moldova a înlăturat pedeapsa penală pentru calomnie în 2005. Ulterior a fost modificat articolul 16 al Codului Civil cu privire la defăimare şi au fost introduse o serie de criterii ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea mărimii compensaţiilor financiare pentru cauzarea daunelor morale. Responsabilitatea de a decide asupra compensaţiilor financiare pentru daune morale şi de a stabili mărimea acestora continuă să ţină de competenţa judecătorilor.

 

For further information please contactClaus Neukirch, Spokesperson,OSCE Mission to Moldova, 108 str. Mitropolit Dosoftei, MD-2012 Chisinau, Tel: +373 22 887813, +373 6911 70 24 (mobile), Fax: +373 22 22 34 96,e-mail: claus.neukirch@osce.org

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus