Trimite e-mail | Printeaza
20.04.2007

D I S C U R S U L Domnului Vladimir VORONIN, Preşedintele Republicii Moldova, la deschiderea expoziţiei de vinuri moldoveneşti în Suedia (18 aprilie 2007)

Onorată Asistenţă,

Moldova, care este situată în Sud-Estul Europei, şi Suedia, care este situată în Nord-Vestul acesteia, manifestă de mai mult timp un interes sincer una faţă de alta. În pofida orînduirilor social-politice diferite, ţările noastre au foarte multe în comun. Sînt identice şi scopurile pe care le urmăresc ele în procesul dezvoltării – o societate armonioasă din punct de vedere social, neutralitatea politică şi cea militară în condiţiile  unei participări active la afacerile europene şi cele mondiale. Delegaţia Republicii Moldova, şi eu personal, în calitate de Preşedinte al ţării, sîntem profund recunoscători Maiestăţii Sale Regelui Carl al XVI-lea Gustaf şi membrilor Cabinetului pentru primirea făcută şi pentru interesul nedisimulat manifestat faţă de ţara mea pe parcursul întrevederilor de astăzi.

Expoziţia, pe care o propunem atenţiei Dumneavoastră, prezintă o producţie, ce corespunde anume celor două direcţii ale relaţiilor reciproce – economică şi culturală. Pentru ţara noastră vinificaţia nu este pur şi simplu o ramură a economiei, ci o tradiţie seculară a plaiului nostru, a poporului nostru. Atitudinea moldovenilor faţă de vin nu se reduce doar la dorinţa de a-l vinde şi a obţine profit. În Moldova, procesul de producere a acestei licori minunate este similar creaţiei poetice. În pofida utilizării ultimelor realizări ale tehnologiei moderne, vinificaţia pentru noi reprezintă nu atît un proces tehnologic, cît unul de creaţie. 

Încă din timpurile Romei Antice, spaţiul dintre Scandinavia şi cursul inferior al Dunărei era numit „teritoriu al fricii şi terorii reciproce”. Această situaţie a durat pînă la începutul epocii „Marii Migraţii a Popoarelor”, cînd, pornind din legendara Scandza (Scandinavia), supuşii regelui Berig au traversat, sub conducerea acestuia, Marea Baltică şi Europa, şi au întemeiat pe teritoriile Moldovei de astăzi Ţara Oium, sau Regatul Goţilor. Populaţia acestui regat a avut, ulterior, o contribuţie decisivă şi la istoria Europei Medievale. 

Teritoriile Suediei şi Moldovei moderne au devenit nişte faruri, între care s-a situat un teritoriu nou, un teritoriu al interacţiunii şi al schimburilor, un teritoriu al cooperării.

Sînt convins că cei prezenţi aici ştiu foarte bine că cele mai valoroase lucruri pe lume sînt lucrurile rar întîlnite. Vinul moldovenesc este anume un asemenea lucru. În pofida faptului că Dumneavoastră aici veţi întîlni denumirile unor vinuri tradiţionale, putem spune cu siguranţă că, datorită gustului, buchetului şi culorii lor, vinurile moldoveneşti se evidenţiază prin originalitate,  şi prin faptul că ele nu se uită.  

Vinurile din Moldova le-au adus, de numărate ori, vinificatorilor noştri cele mai înalte distincţii la diferite concursuri şi degustări internaţionale. Dar nu aurul medaliilor este scopul vinificatorilor moldoveni. Principalul lor scop este  să-şi facă prieteni adevăraţi şi credincioşi. Prieteni, care să revină mereu la produsul muncii lor, cum revin la versurile lor preferate, pe care le recitesc întotdeauna cu viu interes.   

Vă mulţumesc pentru atenţie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus