Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.04.2007

Preşedintele României a fost suspendat din funcţie

Preşedintele României a fost suspendat din funcţie

Plenul celor două camere ale Parlamentului a votat suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.322 de parlamentari au votat pentru suspendarea Preşedintelui. 108 au votat împotriva suspendării şi 10 voturi au fost anulate. Anunţul suspendării a fost făcut de Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. El a calificat suspendarea preşedintelui drept 'o soluţie proastă la o situaţie proastă'. Potrivit lui Bogdan Olteanu, prin rezultatul votului dat de Parlament blocajul politic a luat sfârşit. Pentru aprobarea hotărârii de suspendare din funcţie erau necesare 235 de voturi.

Votul s-a făcut cu bile şi teoretic el ar fi trebuit să fie secret. Unii parlamentari însă, la cererea partidelor ai căror membri sunt, au ales să introducă bilele în urna de vot astfel încât să fie evident dacă au votat pro sau contra suspendării.

Hotărârea de suspendare

Articolul 69 din Regulamentul şedinţelor comune ale celor două Camere prevede că hotărârea adoptată de Parlament în cadrul procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui României se comunică acestuia, în termen de 48 de ore, sub semnătura preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Articolul 1 al Hotărârii Parlamentului, votată joi de plenul celor două Camere, stipulează că ' Traian Băsescu se suspendă din funcţia de preşedinte al României'. Articolul doi specifică faptul că hotărârea Parlamentului 'se comunică Curţii Constituţionale pentru a constata existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României'. De asemenea, în proiect se precizează că 'hotărârea a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţa din 19 aprilie 2007, cu respectarea prevederilor art. 76 aliniat 1 din Constituţia României, republicată'.

Sursa: BBC

Propunerea de suspendare elaborata de PSD

Raportul Comisiei de Ancheta

Motivatia Curtii Constitutionale

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus