Trimite e-mail | Printeaza
18.04.2007

ALOCUŢIUNEA Domnului Vladimir VORONIN, Preşedintele Republicii Moldova,la ceremonia de deschidere a Forumului Economic Mondial(Stockholm, Suedia, 18 aprilie 2007)

ALOCUŢIUNEA

Domnului Vladimir VORONIN,

Preşedintele Republicii Moldova,

la ceremonia de deschidere

a Forumului Economic Mondial

(Stockholm, Suedia, 18 aprilie 2007)

 

Stimaţi organizatori şi participanţi la forum,

 

În calitatea mea de Preşedinte al Republicii Moldova, ţară ce şi-a restabilit independenţa doar acum 15 ani, ţin să aduc mulţumiri organizatorilor Forumului de astăzi pentru posibilitatea oferită de a prezenta ţara mea unui cerc atît de larg şi atît de  reprezentativ de personalităţi influente.

De-a lungul întregii sale istorii, Republica Moldova, în virtutea poziţiei sale geopolitice, geoeconomice şi geoculturale, a fost o ţară situată la confluenţa civilizaţiilor şi culturilor, o ţară prin care treceau căile comerciale dintre Est şi Vest şi, care, întotdeauna, s-a aflat, într-un fel sau altul, în centrul diferitelor interese europene.

Modificîndu-şi pe parcursul secolelor teritoriul şi conturul frontierelor, ţara mea, totuşi, nu şi-a pierdut trăsăturile sale cele mai importante: caracterul polietnic, toleranţa culturală şi deschiderea către lume.

Orientîndu-se în plan strategic spre integrarea în Uniunea Europeană, Republica Moldova, după restabilirea independenţei sale, a desfăşurat o amplă activitate pentru modernizarea politică şi economică a modului său de viaţă. Astăzi, în ţara mea, se afirmă plenar normele democratice europene privind orînduirea socială, iar instituţiile şi structurile economice au fost deja, în principal, transformate conform exigenţelor economiei de piaţă.

În ţară, în baza reglementărilor de la Basel, funcţionează eficient, în condiţii de siguranţă, un sistem de bănci comerciale, printre acţionarii cărora figurează şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Societe Generale din Franţa şi bănci austriece şi italiene.

Republica Moldova are calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. De asemenea, ea a încheiat   34 de acorduri bilaterale privind evitarea dublei impuneri şi protecţia reciprocă a investiţiilor. Actualmente, sînt pe cale de a se încheia negocierile privind acordarea unor preferinţe comerciale autonome pentru ţara mea de către Uniunea Europeană. Perspectiva apropiatei încheieri a unui acord în acest sens, cît şi acordurile de liber schimb cu ţările din Europa de Sud-Est şi cu CSI, fac ca situaţia din ţara noastră să fie una interesantă, chiar unică în felul ei, pentru desfăşurarea de activităţi investiţionale, atît în sfera producţiei materiale, de mărfuri, cît şi în sfera serviciilor. În ţară există cinci zone ale antreprenoriatului liber cu o bună dinamică a dezvoltării producţiei.

Astăzi, în virtutea unor circumstanţe istorice, care au distrus marea piaţă a fostei Uniuni Sovietice, structura economiei Republicii Moldova s-a schimbat în favoarea sectorului agrar şi sferei serviciilor, ceea ce a generat procesul de migrare a forţei de muncă din ţară.

Politica statului moldovenesc este orientată astăzi spre crearea de condiţii pentru atragerea investiţiilor străine directe şi pentru stimularea procesului investiţional intern. În acest scop, eu am înaintat Parlamentului o iniţiativă legislativă privind amnistia fiscală, amnistierea capitalului şi schimbarea esenţială a sistemului de impozitare a veniturilor corporaţiilor, iniţiativă ce va fi aprobată poimîine de către Parlamentul ţării noastre.

Moldova, deschisă lumii secole la rînd, tinde astăzi să fie cunoscută în noua ei calitate de cît mai mulţi oameni. Noi dorim ca poporul nostru, care a preţuit întotdeauna binele şi care la bine răspunde cu bine, ca plaiul nostru minunat, cu istoria sa bogată, care în repetate rînduri a apărat creştinătatea europeană şi care astăzi asimilează asiduu valorile europene, să fie cunoscute şi auzite.

În numele poporului moldovenesc multinaţional, Vă invit pe toţi cei prezenţi în această sală şi pe fiecare în parte să vizitaţi ţara mea şi să Vă familiarizaţi cu ea. Fac acest lucru cu un anumit scop: din proprie experienţă ştiu că cel care a vizitat măcar o dată Moldova, numaidecît ne va mai vizita şi, de fiecare dată, va rămîne la noi tot mai mult şi mai mult timp.

 

Bun venit în Republica Moldova!

 18.04.2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus