Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-04-17/320-320.html
Data: Apr 17, 2007 (16:32)

Suspendarea preşedintelui: votul, săptămâna aceasta

Curtea Constituţională a trimis, marţi, Parlamentului motivaţia avizului negativ dat cu privire la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Documentul a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Preşedintelui României. Avizul a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Pe 5 aprilie, Curtea Constituţională a stabilit, cu majoritate de voturi, că propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, care, "prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea şefului statului".Avizul este însă consultativ. Ultimul cuvânt asupra cererii de suspendare îl are Parlamentul.

Nicolae Văcăroiu: votul, probabil joi

Potrivit regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor, şedinţa în care se va decide asupra cererii de suspendare trebuie să aibă loc în termen de 24 de ore după ce Parlamentul primeşte avizul Curţii Constituţionale.Totuşi, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că miercuri se vor reuni Birourile Permanente ale Parlamentului că ar urma ca joi să fie organizată şedinţa comună.Potrivit lui Nicolae Văcăoriu, Traian Băsescu şi-ar fi amânat vizita în Macedonia, programată pentru joi şi vineri. Regulamentele camerelor prevăd că la dezbateri este invitat şi şeful statului, "căruia i se va da cuvântul, la cererea sa, oricând în timpul dezbaterilor, pentru a da explicaţii asupra faptelor ce i se impută". Hotărârea de suspendare se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Sursa: BBC

Textul integral al Avizul Curţii Constituţionale nr.1 din 5 aprilie 2007 referitor la propunerea de suspendare din funcţie a domnului Traian Băsescu, Preşedintele României