Trimite e-mail | Printeaza
17.04.2007

A fost constituit Clubul Jurnaliştilor de Investigaţie

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a inaugurat joi, 12 aprilie, un Club al Jurnaliştilor de Investigaţie. Clubul întruneşte jurnalişti de investigaţie de la mediile de informare din republică şi îşi propune să consolideze breasla jurnaliştilor de investigaţie şi să îmbunătăţească competenţa jurnaliştilor în realizarea investigaţiilor de presă, precum şi să genereze campanii media cu impact asupra  opiniei publice şi instituţiilor de control şi de drept. Proiectul urmăreşte, de asemenea, consolidarea, în rândul comunităţii de jurnalişti, a nevoii de cunoaştere a legislaţiei naţionale şi europene privind drepturile jurnaliştilor

Clubul se va întruni lunar pentru a dezbate cazuri investigate de jurnalişti, teme actuale de interes pentru jurnalişti şi pentru opinia publică, precum şi diferite situaţii şi probleme cu care se confruntă jurnaliştii de investigaţie.

Prima şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie a avut ca temă pentru dezbateri “Impactul investigaţiilor de presă şi reacţia organelor de drept”. Invitaţii Clubului au fost Eduard Bulat, procuror, şeful Secţiei Combaterea Corupţiei din cadrul Procuraturii Anticorupţie şi Marcel Tumuruc, procuror-adjunct în Procuratura Anticorupţie, Victoria  Zumbreanu, şefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Alexandru Gâscă, şeful Secţiei Relaţii Externe şi Relaţii Mass-media a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Ion Oboroceanu, directorul Centrului de Drept din Căuşeni şi Radu Jigău, jurist în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. În calitate de observator, la şedinţa Clubului, a participat Tatiana Cojocaru, asistent superior în cadrul Proiectului MOLICO al Consiliului Europei. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne nu au dat curs invitaţiei de a participa la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţii.    

În cadrul şedinţei jurnaliştii au abordat mai multe probleme cu care se confruntă ca urmare a publicării investigaţiilor de presă: ameninţări din partea celor despre care s-a scris, procese de judecată, etc. Alina Radu, director al publicaţiei “Ziarul de Gardă” şi Tudor Iaşcenco, director al ziarului “Cuvântul” din Rezina, au menţionat că în urma investigării afacerilor dubioase ale unor demnitari sunt ameninţaţi telefonic de persoane necunoscute. Deşi invitaţii au sugerat că în asemenea cazuri este necesar să sesizeze reprezentanţii Poliţiei, jurnaliştii au povestit mai multe cazuri în care poliţia nu a reacţionat la sesizările presei sau chiar a făcut ea înseşi presiuni asupra jurnaliştilor. Între altele, reprezentanţii presei au invocat lipsa de reacţie din partea organelor de control şi urmărire penală la articolele din presă care deconspiră fapte de corupţie, abuzuri şi ilegalităţi comise de către persoane cu funcţii de răspundere. La rândul lor, reprezentanţii PG, ai PA şi ai CCCEC au declarat că urmăresc toată presa şi declanşează cercetări ori de câte ori este nevoie, doar că despre aceasta nu se comunică presei. Jurnaliştii au fost surprinşi să constate că la câteva luni după publicarea unor investigaţii despre abuzurile admise de către reprezentanţi ai administraţiei locale din Rezina, cazuri despre care se credea că au rămas în afara atenţiei  organelor abilitate, PA şi CCCEC au iniţiat verificarea celor descrise în articolele de presă.  

Atât jurnaliştii, cât şi reprezentanţii organelor de drept, participanţi la şedinţa Clubului s-au arătat dispuşi să coopereze în deconspirarea cazurilor de corupţie, abuzuri şi ilegalităţi. 

Clubul Jurnaliştilor de Investigaţie este parte a proiectului „Promovarea jurnalismului de investigaţie în mass-media din Moldova”, desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu susţinerea Fundaţiei SOROS Moldova.   Clubul Jurnaliştilor de Investigaţie este deschis tuturor jurnaliştilor interesaţi. Pentru întrebări suplimentare: 220844, 921344 /Cornelia Cozonac, Dorina Osipov/.                                                

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus