Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2007

Moldova, Georgia si Ucraina “au intrat” in planul strategic al politicii externe a SUA pentru 2007-2012

Moldova, Georgia si Ucraina “au intrat” in planul strategic al politicii externe a SUA pentru 2007-2012
Secretarul de Stat Condolezza Rice a prezentat recent Planul Strategic al pentru anii 2007-2012 elaborat de catre Departamentul de Stat al SUA si Agenta SUA pentru dezvoltare USAID.

In special, in document se arata ca SUA “tind spre o consolidare a noilor democratii in Georgia, Ucraina si Moldova prin eradicarea coruptiei si contributia la promovarea reformelor economce”. SUA nu se indoiesc ca ”pe masura ce aceste tari isi rup legaturile cu trecutul sovietic si se apropie de institutiile euroatlantice”, SUA trebuie sa le acorde “sustinere, ajutor si asistenta tehnica“.

In document se arata ca o mare provocare o constituie politica Rusiei fata de vecinii sai. In primul rand, aceasta se refera la sustinerea de catre Moscova a regiunilor separatiste din Georgia si Moldova. Americanii ii reproseaza Kremlinului atituidenea monopolista fata de utilizarea energiei, pentru a exercita presiuni asupra statelor vecine si sa obtina control asupra infrastructurii si activele strategice”. In acest context, SUA vor continua sa insiste asupra “consoldarii securitatii energetice” prin intermediul “ deiversificarii resurselor energetice, majorarea transparentei si ridicarea eficientei utilizarii energiei”.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus