Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-04-16/302-302.html
Data: Apr 16, 2007 (11:45)

Parlamentul a aprobat majorarea treptată a capitalului statutar al SA până la 100 mii lei

Potrivit modificărilor la Legea cu privire la societăţile pe acţiuni, societăţile pe acţiuni urmează să-şi majoreze capitalurile statutare până la 1 ianuarie 2007. Societăţile pe acţiuni, care nu vor îndeplini prevederile legii, vor trebuie să se reînregistreze în societăţi cu răspundere limitată sau vor fi lichidate. Modificările la Legea cu privire la societăţile pe acţiuni prevede că, de acum încolo, toate SA nu vor fi împărţite în societăţi pe acţiuni de tip închis sau deschis, ci vor fi numite „societăţi pe acţiuni”.

 

Documentul obligă societăţile pe acţiuni să facă publică informaţia conform legislaţiei în vigoare în cazul în care aceasta corespunde unuia dintre criteriile: deţine un capital social în valoare de cel puţin 500 mi lei şi are cel puţin 50 acţionari împreună cu acţionarii, reprezentanţi de proprietarii nominali; hârtiile de valoare ale acesteia sunt cotate la bursa de valori; este bancă comercială, companie de asigurare, fond de investiţii, fond de pensii nestatal, societate pe acţiuni în proces de privatizare şi societate pe acţiuni care şi-a plasat public hârtii de valoare în perioada de circulaţie. Conform modificărilor, preţul obligaţiunilor, procurate de societate, inclusiv aflate la balanţa acesteia, nu poate depăşi 10% din capitalul statutar.

Potrivit datelor CNVM, în Moldova sunt aproximativ 3,1 mii de societăţi pe acţiuni. Aproximativ 37% din societăţi au un capital social ce depăşeşte 500 mii lei (inclusiv 891 – peste 1 mil. lei), iar 19% - un capital mai mic de 10 mii de lei.