Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.04.2007

Inca un dosar pierdut de Guvernul Moldovei la CEDO – 25,1 mii Euro

Inca un dosar pierdut de Guvernul Moldovei la CEDO – 25,1 mii Euro

La 12 aprilie 2007 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat castig de cauza reclamantului Nicolai Ovcearov, cetatean rus, care, cumparand un apartament, nu a putut intra in posesia acestuia.

Reclamantul pretindea în faţa Curţii că prin casarea unei hotărâri judecătoreşti în favoarea sa i-a fost încălcat dreptul de proprietate şi dreptul la un proces echitabil. Astfel, la 22 ianuarie 1999, Ovcearov a cumparat un apartament cu o odae la pretul de 13 mii lei moldovenesti sau echivalentul a 1,5 mii USD. Deoarece fostul proprietar al apartamentului nu a eliberat apartamentul, Ovcearov a inaintat o actiune, prin care solicita evacuarea apartamentului. La randul sau, fostul proprietar a solicitat declararea nula a contractului de vanzare-cumparare a apartamentului si repunerea partilor in situatia initiala, pe motiv ca contractul a fost incheiat prin frauda. In urma mai multor actiuni si procese de judecata, cetateanul Nicolai Ovcearov nu a putut intra in posesia apartamentului sau si, in ultima instanta, a apelat la CEDO.

Reclamantul pretindea ca prin casarea unei hotarari judecatoresti in favoarea sa i-a fost incalcat dreptul de proprietate si dreptul la un proces echitabil.

CEDO a constatat, in unanimitate, violarea art. 6 § 1 al Convenţiei (dreptul la un proces echitabil) si a art. 1 Protocolul nr. 1 (dreptul la protectia proprietatii), deoarece prin casarea unei hotarari judecatoresti definitive printr-o procedura nelimitată în timp, lansata de procuror, a fost incalcat principiul securitatii raporturilor juridice.

Curtea a acordat reclamantului cu titlu de daune materiale 22,3 mii Euro, ce reprezenta pretul de piata al apartamentului acordat reclamantului, 2 mii Euro cu titlu de daune morale si 800 eiro cu titlu de costuri si cheltuieli.

Hotararea CEDO in original

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus