Trimite e-mail | Printeaza
Externe
13.04.2007

Presedintele Bancii Mondiale, tot mai aproape de demisie

Presedintele Bancii Mondiale, tot mai aproape de demisie

Creste presiunea asupra presedintelui Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, sa demisioneze, dupa ce a recunoscut ca a gresit cand i-a marit salariul unei angajate a institutiei, Shaha Riza, cu care are o relatie amoroasa.

"Am facut o greseala pentru care imi pare rau", a spus public, ieri, presedintele BM.

Consiliul de administratie al institutiei a anuntat, vineri, ca nu a fost informat de Wolfowitz, despre acesta majorare.

Membrii Consiliului transmit intr-un comunicat de presa, citat de AFP, ca "termenii si conditiile acordului (n.r. prin care i-a fost marit salariul d-nei Riza) nu au fost nici dezbatute, nici examinate sau aprobate de comisa de etica, de presedintele sau de presedintele Consiliului de administratie".

Consiliul precizeaza ca "va reactiona rapid pentru a hotari masurile care se impun". In acesta privinta, "va lua in considerare toate implicatiile pentru Banca, in materie de buna gestionare", mai scrie comunicatul.

Presedintele Bancii, Paul Wolfowitz, al carui viitor in institutie este serios amenintat de acest scandal, lasase sa se inteleaga ca a decis marirea salariului prietenei sale cu acordul implicit al Consiliului de administratie al Bancii Mondiale.

Personalul Bancii i-a cerut, ieri, demisia lui Wolfowitz, acuzat de nepotism.

Fost responsabil al Bancii Mondiale pentru Orientul Mijlociu, Shaha Riza fusese detasata in septembrie 2005 la Departamentul de stat al SUA, la doar sase luni dupa ce Wolfowitz a devenit presedintele BM. Totusi, activitatea ei a fost remunerata, in continuare, de BM.

Potrivit documentelelor interne ale BM, inainte de plecare, Riza a primit o marire de salariu de peste 60 000 de dolari, castigand 200 000 de doalri pe an.

Sursa: Hotnews.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus