Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2007

Andrei Stratan: Moldova nu intenţionează să adere la NATO

Andrei Stratan: Moldova nu intenţionează să adere la NATO

Moldova nu intenţionează să adere la NATO, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei Andrei Stratan, în ajunul vizitei sale oficiale la Moscova, care a avut loc vineri. Stratan a menţionat că drept garanţie a menţinerii status-qwo-ului actual serveşte principiul neutralităţii, consfinţit în Constituţia Moldovei. Şeful diplomaţiei moldovene a menţionat că ţara cooperează cu NATO, însă mai mult în domeniul umanitar. El a declarat că adirmaţia precum că aspiraţiile europene ale Moldovei prevăd automat şi aderarea la Alianţa Nord-Atlantică este greşită. Andrei Stratan a amintit că unii membri ai UE nu sunt membri ai NATO. Şeful diplomaţiei moldovene a atras atenţia asupra faptului că însăşi conducerea NATO a declararat că nu vede Moldova ca membru NATO în perspectivă.

Referindu-se la problema transnistreană, Stratan a menţionat că Rusia este unul dintre factorii principali în doluţionarea conflictului. „Dacă ea va reuşi să soluţioneze în scurt timp acest conflict, şi noi suntem convinşi de acest fapt, atunci Rusia va obţine un mare câştig politic. Astfel, Moscova îşi va demonstra capacitatea de a juca un rol-cheie în rezolvarea coflictelor îngheţate în spaţiul post-sovietic şi va servi drept un exemplu pozitiv şi în alte cazuri”, a spus Andrei Stratan.

Referindu-se la relaţiile bilaterale, el a menţionat că Moldova „este foarte interesată în dezvoltarea şi extinderea relaţiiilor de parteneriat cu Rusia”. „Cursul Moldovei spre integrarea Europeană nu exclude prietenia cu Rusia, pe care, accentuez încă o dată, noi o apreciem şi la care ţinem foarte mult. De aceea, aceste lucruri nu pot fi cotrapuse”, a spus Stratan.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus