Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2007

„Kommersant”: Moscova nu mai vrea să doteze Transnistria

„Kommersant”: Moscova nu mai vrea să doteze Transnistria
„Moscova s-a săturat să tolereze atitudinea de consumator a lui Igor Smirnov. Ea este indignată că liderul transnistrean nu vrea categoric să stabilească relaţii cu Chişinăul, fie şi în baza unei conferedaţii, cu garantarea de către Rusia a statutului special al Transnistriei, ci continuiă să viseze la aderarea RMN la FR după exemplul regiunii Kaliningrad. Acest fapt a început să deranjeze atât de tare, încăt cei din piaţa de la Smolenk şi din Consiliul de Securitate chiar se gândesc la posibilitatea de a-i căuta preşedintelui RMN o înlocuire”, scrie publicaţia „Kommersant”.

În opinia autorilor articolului, Rusia deja utilizează pârgii economice împotriva Traspolului, îngheţând „ajutorul financiar, care era pompat lunar, începând cu anul trecut”. „ E mult prea simplu să trăieşit şi să-ţi stabileşti un buget nelimitat cu un deficit de 100 mil. dolari, când ştii bine că există sponsori benevoli. Dacă ţi-i greu, mai strânge cureaua. El au crezut că lor le va fi acoperită orcice gaură din buget. Asemena regiuni şi la în Rusia sunt destule”, citează publicaţia o sursă din castrul MAE rus.

„Kommersant” consideră că în relaţiile cu Transnistria se observă un „pressing” dur: „autorităţile din Transnistria deja îşi fărâmă capul cum să acopere găurile din buget – îngheaţă în regim de urgenţă programele sociale şi reduc finanţarea în domeniul învăţământului”.

„Toate acestea nu-i sporesc popularitatea lui Igor Smirnov, care în ultimul timp este extrem de îngrijiorat din cauza răcirii relaţiilor cu Moscova. Recent, în cadrul unei întrevederi cu jurnaiştii ruşi, liderul transnistrean s-a plâns că Rusia a întors spatele republicii sale”, scrie Kommersant.

„Moscova, însă, nu intenţionează să slăbească presiunea până când domnul Smirnov nu va recapacita. Acum, după ruptura definitivă cu Georgia, regiunea transnistreană a rămas singura zonă de conflict în spaţiul post-sovietic, unde Rusia încă poate juca rolul de pacificator eficient. Dacă planul Moscovei va reuşi, atunci Vladimir Putin va obţină o şansă de a demonstra Occidentului că Rusia este capabilă nu numai sp joace rolul de zonă-tampon dintre părţile aflate în conflict, dar şi să le împace. Acest fapt merită de a jertvi un asemenea politician ca Igor Smirnov”, conchide publicaţia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus