Trimite e-mail | Printeaza
Externe
06.04.2007

Încălzirea globală 'afectează deja lumea'

Încălzirea globală 'afectează deja lumea'

La Bruxelles au continuat târziu în noapte discuţiile la care participă oameni de ştiinţă şi oficialităţi guvernamentale, înaintea publicării vineri a unui foarte important raport privind impactul încălzirii globale.

Se aşteaptă ca raportul, elaborat de Comisia Interguvernamentală ONU asupra Schimbării Climei (IPCC) , să avertizeze în legătură cu apariţia unor consecinţe devastatoare ale fenomenului încălzirii globale pentru milioane de persoane.

Preşedintele Comisiei Interguvernamentale, Rajendra Pachauri, a declarat la BBC că cei mai afectaţi de efectele schimbării de climă vor fi probabil oamenii din ţările cele mai sărace.

El a mai spus că încălzirea globală este deja un fenomen inevitabil şi lumea va trebui să se adapteze la el.

"Devine tot mai clar că indiferent de ceea ce facem în prezent ca să reducem emisiile de gaze care provoacă efectul de seră, efectele schimbării climei vor continua destul de mult timp - mult timp, de fapt - şi deci va fi esenţial să începem să ne adaptăm la această schimbare", a spus Rajendra Pachauri.

El a adăugat: "Date fiind efectele pe care le vedem chiar în acest moment, trebuie să luăm chiar acum nişte măsuri de adaptare la schimbarea climei".

Se relatează că în special oficialităţi din Statele Unite, China şi India le-ar pune întrebări amănunţite oamenilor de ştiinţă în legătură cu certitudinea unora dintre dintre estimările lor şi vor să afle cât de multă încredere au în ele.

Raportul va fi remis liderilor mondiali la timp pentru reuniunea la nivel înalt a ţărilor din G8, programată în luna iunie.

Este cel de-al doilea raport IPCC publicat în acest an. Primul, dat publicităţii în luna februarie, ajungea la conclutia că există o probabilitate de cel puţin 90 la sută ca activităţile umane să fie în principal răspunzătoare de încălzirea observată din 1950 încoace.

Cea de-a trei parte, aştepată în luna mai, se va concentra pe modalităţile de limitare a creşterii temperaturii şi a concentraţiei de emisii considerate răspunzătoare de efectul de seră.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus