Trimite e-mail | Printeaza
03.04.2007

ANRE VA BENEFICIA DE ASISTENŢĂ TEHNICĂ DIN PARTEA USAID

Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va continua să acorde asistenţă tehnică Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a R. Moldova în materie de dezvoltare a cadrului naţional de reglementare şi de armonizare a acestuia cu cele mai bune practici internaţionale. O afirmaţie în acest sens a făcut, la o întrevedere cu factori de decizie ai ANRE, Rajiv Rastogi, responsabil din cadrul USAID, care s-a aflat, la finele săptămânii trecute, într-o scurtă vizită de lucru la Chişinău.

Oaspetele din Washington a precizat că asistenţa tehnică va fi oferită de programul regional USAID privind parteneriatul  în domeniul pieţelor energetice prin intermediul Asociaţiei Energetice a Statelor Unite (USEA). La solicitarea lui Rastogi, părţile au discutat stadiul actual al cooperării între cele două instituţii şi sugestiile ANRE privind asistenţa de care are nevoie aceasta în procesul de armonizare a actelor de reglementare cu standardele europene. 

Nicolae Triboi, director al ANRE, a apreciat asistenţa oferită până în prezent de USAID drept foarte utilă şi necesară părţii moldoveneşti. El a afirmat că seminarul privind analiza comparativă a tarifelor, organizat la Chişinău în martie curent în cadrul programului USAID, a fost de un real folos atât pentru specialiştii ANRE, cât şi pentru operatorii pieţei de energie electrică din Moldova.

În alt context, sursa citată a spus că ANRE are nevoie de asistenţă în procesul de elaborare a programului de trecere treptată la sistemul de tarife diferenţiate la energia electrică şi gazele naturale, sistem care are menirea de a diminua aşa numitele subvenţionări încrucişate între categoriile de consumatori. Directorul a subliniat că eliminarea acestor subvenţionări este stipulată în Memorandumul de colaborare a Guvernului R. Moldova cu FMI. El a mai solicitat oferirea asistenţei tehnice la stabilirea de către ANRE a normelor pentru exploatarea şi întreţinerea reţelelor electrice de distribuţie.

La rândul său, Rajiv Rastogi a menţionat importanţa problemelor abordate de ANRE în contextul liberalizării pieţei energiei electrice şi a dat asigurări că USAID va acorda în cadrul programului său de parteneriat asistenţa solicitată în cursul anului curent.

Derularea programului USAID privind parteneriatul în domeniul pieţelor energetice în R. Moldova este pusă în sarcina Asociaţiei Energetice a Statelor Unite. Scopul principal al acestui program este de a contribui la procesul de integrare a sistemului energetic al ţării noastre cu cel al Europei de Sud-Est.  

 Serviciul de presă al ANRE   2 aprilie 2007  tel. 251-306                                                                  079422244

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus