Trimite e-mail | Printeaza
Externe
30.03.2007

Vladimir Putin respinge al treilea mandat

Vladimir Putin respinge al treilea mandat

Un purtător de cuvânt la Preşedinţiei Federaţiei Ruse a spus că Vladimir Putin nu doreşte amendarea Constituţiei privind limitarea la două a numărului de mandate prezidenţiale.

Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului Rusiei propusese în prealabil schimbarea Constituţiei ţării, pentru a permite ca preşedintele să poată fi ales de trei ori.

Propunerea survine în timpul ultimului an al mandatului preşedintelui Vladimir Putin, care a fost deja ales de două ori.

Aceasta este cea mai importantă întrebare fără răspuns din viaţa politică a celei mai întinse ţări din lume.

Cel de-al doilea mandat al preşedintelui Vladimir Putin expiră în douăsprezece luni.

Constituţia nu îi permite să mai candideze încă o dată, iar Vladimir Putin a spus în repetate rânduri că nu va încerca să schimbe acest lucru.

Însă popularitatea sa a dus frecvent la apeluri ca legea să fie modificată.

Apeluri "din popor"

Acum, Serghei Mironov, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului a avansat propuneri concrete.

Domnul Mironov sugerează ca actualul mandat de patru ani să fie extins la cinci sau chiar la şapte ani.

El spune şi că ar trebui să se permită trei mandate, în loc de două afirmând că această propunere vine ca răspuns la ceea ce domnul Mironov a numit "multe milioane" de cereri din partea cetăţenilor ruşi.

A trecut multă vreme de când un politician de asemenea anvergură şi-a exprimat sprijinul, în mod public, pentru această idee.

Însă unii analişti sunt de părere că domnul Mironov ar încerca astfel să îşi îmbunătăţească propria imagine politică.

O astfel de schimbare ar permite preşedintelui Putin să mai candideze pentru un mandat însă nu este clar dacă vreuna dintre schimbările pe care le propune acum domnul Mironov ar putea fi introduse înainte de alegerile prezidenţiale, programate a se desfăşura în martie 2008.

Vladimir Putin nu a reacţionat personal la această nouă iniţiativă, însă un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat la BBC că poziţia preşedintelui rămâne neschimbată.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus