Trimite e-mail | Printeaza
28.03.2007

Comunicat de presa al Clubului presei economice

Dinamica pieţei asigurărilor este una în creştere, iar noua lege va duce la consolidarea acesteia

Piaţa asigurărilor din Republica Moldova a depăşit în anul 2006 nivelul de jumătate de miliard de lei,  iar noua lege a asigurărilor va duce la consolidarea pieţei asigurărilor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor, au constatat experţi în domeniu în cadrul şedinţei Clubului presei economice, ce s-a desfăşurat marţi la hotelul Leogrand.

„2006 a fost un an foarte bogat în evenimente,  legate de sfera asigurărilor. În luna decembrie Parlamentul a adoptat legea cu privire la asigurări în redacţie nouă şi legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule. Sunt două acte legislative foarte importante, care modifică radical sistemul de reglementare a domeniului  asigurărilor din Republica Moldova. În anul 2006 cele 32 de companii de asigurări au încasat peste 559 milioane lei prime de asigurare,  în creştere cu 35% faţă de anul precedent”, a  menţionat Alexandru Munteanu, şeful  Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Asigurărilor şi  Fondurilor Nestatale de Pensii.

Plata despăgubirilor a constituit 190,9 milioane lei şi a crescut cu circa 60 la sută. „Afacerile de asigurări intră în normal, creşte piaţa reală”, constată specialiştii. Încasările din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost în anul trecut de 139,8 milioane (+79%), din asigurările facultative de bunuri – de 179,4 milioane de lei (+33%), asigurării facultative de răspundere civilă – 156,7 milioane de lei,  iar valoarea asigurărilor facultative de persoane a fost de 65,6 milioane de lei, dintre care 21,6 milioane asigurări de viaţă. S-a atins cel mai înalt nivel al primelor de asigurare în Produsul  Intern Brut, respectiv 1,4 la sută.

Experţii au rezerve, însă, faţă de calitatea creşterii, care a fost obţinută, în mare parte,  ca urmare a majorării primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, a tarifelor pentru Cartea Verde. Se păstrează tendinţa  din anii  trecuţi, prevalează încasările din asigurările de transport, care constituie circa 75 la sută din primele de asigurare subscrise. „Nu putem aprecia drept pozitiv acest fapt, economia naţională nu constituie doar transportul terestru”, a mai spus Alexandru Munteanu.

Nu este dezvoltată asigurarea sectorului agricol, a riscurilor financiare, asigurările de viaţă,  alte segmente. 

„Creşterea este enormă, dacă însă o raportăm la rata inflaţiei de 14%, aceasta va fi mai mică”, consideră  Eugen Şlopac, managerul general al companiei QBE Asito. În opinia acestuia, noile exigenţe privind capitalul, va duce la "concentrarea acestuia", în condiţiile în care capitalul companiilor de asigurare este foarte mic, ca instituţie financiară. „Pentru business-ul de asigurări există mari perspective, un potenţial enorm nerealizat”, mai consideră Eugen Şlopac.

Experţii din asigurări afirmă că aplicarea noii legi a asigurărilor va duce la consolidarea pieţei, pe care ar putea să rămână 25 de operatori, din 32 cât activează în prezent.

"Companiile de asigurări vor deveni mai puternice, din punct de vedere financiar. În al doilea rând, se creează posibilităţi de dezvoltare a tuturor participanţilor pieţei", a estimat pentru Clubul presei economice Alexandru Munteanu, şeful Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Asigurărilor şi Fondurilor Nestatale de Pensii.

Noua Lege cu privire la asigurări, revotată de Parlament, prevede majorarea, pe parcursul a cinci ani, a capitalului social al societăţilor de asigurări care vor presta servicii de asigurare generală până la 15 milioane de lei. Societăţile de asigurări care vor practica asigurări de viaţă vor fi obligate să-şi majoreze capitalul până la 22,5 milioane de lei, iar companiile de reasigurări - până la 30 milioane de lei. Deja în anul curent companiile vor trebui să-şi mărească capitalul minim până la 4 milioane de lei, faţă de normativul în vigoare de 2 milioane de lei.

"Legea prevede cerinţe destul de dure pentru activitatea companiilor de asigurări, atât financiare, cât şi profesionale", a declarat Munteanu. Companiile vor avea statut de societăţi pe acţiuni ce va duce la o "transparenţă mai mare". Se va schimba radical politica de reglementare, mai afirmă şeful Inspectoratului de Stat.

Octavian Lungu, directorul general al companiei "Victoria-Asigurări", a estimat că numărul de companii se va reduce şi că majorarea cerinţelor faţă de capitalul social va spori interesul investitorilor străini importanţi faţă de piaţa de asigurări din Moldova. "Când fac analiza pieţei primul lucru pe care vor să-l afle străinii, pe lângă volumul pieţei şi daunalitatea ei, sunt exigenţele faţă de capitalul social al companiilor de asigurări. Şi atunci când află că suma solicitată este aşa de mică şi, prin urmare, numărul potenţialilor concurenţi destul de mare, majoritatea refuză să investească la noi", afirmă Octavian Lungu.  În al doilea rând, va fi  reglementată activitatea de brokeraj în asigurări, care până în prezent era o activitatea auxiliară pentru multe societăţi care nu aveau neapărat profil de asigurări. Sunt cerinţe deja faţă de brokeri. „Vor fi stabilite nişte reguli mai clare de desfăşurare a afacerii în domeniul asigurărilor”, mai afirmă managerul companiei Victoria Asigurări..

Potrivit Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Asigurărilor şi Fondurilor Nestatale de Pensii, din 32 de companii de 14 au avut la sfârşitul anului trecut un capital statutar achitat de 2 milioane de lei, care urmează să fie suplimentat în acest an până la 4 milioane lei.

Experţii estimează că în condiţiile în care se vor menţine tendinţele din anul 2006, în 2007 va fi atinsă o valoare a pieţei asigurărilor de peste 700 milioane de lei.

Şedinţa Clubului presei economice este organizată cu sprijinul hotelului Leo Grand Chişinău” şi băncii „Victoriabank”. Relaţii suplimentare: (37322) 22-03-96 Vlad Bercu,

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus