Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2007

Statele membre şi Comisia Europeană vor discuta accelerarea obţinerii vizelor UE de către cetăţenii moldoveni

România şi celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene, vor deschide, în data de 26 februarie, discuţiile cu privire la modalităţile concrete care vor fi urmate în vederea înfiinţării centrului comun european de acordare a vizelor de la Chişinău, în conformitate cu propunerea iniţiată de ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Aceste discuţii, la nivel de experţi, vor avea loc în cadrul reuniunii Comitetului Strategic privind Imigraţia, Frontierele şi Azilul (SCIFA), ca urmare a undei verzi din partea Comisiei Europene şi statelor membre, exprimate în şedinţa de ieri a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cu privire la iniţiativa României de a se implica în dechiderea centrului comun european de acordare a vizelor de la Chişinău.

În urma acestor discuţii va fi stabilit modul de organizare a viitorului centru şi vor fi reglementate unele probleme de ordin tehnic şi administrativ.

În cadrul acestei reuniuni, reprezentanţii României vor susţine înfiinţarea centrului într-un termen cât mai scurt posibil. “Sper ca inaugurarea acestui centru să fie posibilă cât mai curând, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă acces la vizele pentru Uniunea Europeană în cadrul unui sistem rapid şi funcţional”, a afirmat iniţiatorul acestui proiect, ministrul Vasile Blaga.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a arătat, de asemenea, că România va dispune în scurt timp de un sediu corespunzător pentru Consulatul de la Chişinău, în suprafaţă de peste 1700 de metri pătraţi, precum şi de personal suficient, ceea ce va permite tratarea într-un ritm accelerat a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor moldoveni. În plus, ţara noastră va deschide două noi consulate în localităţile Cahul şi Bălţi, aprobările în acest sens fiind deja acordate de autorităţile Republicii Moldova.

Cu ocazia reuniunii de ieri a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a salutat dorinţa României de a se implica în înfiinţarea unui centru comun de acordare a vizelor, apreciind că această măsură ar fi binevenită. Franco Frattini, a arătat că punerea în practică a unor măsuri de accelerare a procedurilor de acordare a vizelor pentru Republica Moldova ar contribui la reducerea presiunilor asupra autorităţilor române din partea cetăţenilor moldoveni care doresc să obţină cetăţenia română.

Discuţiile purtate în cadrul Consiliului JAI au vizat de asemenea evoluţia negocierilor purtate între Comisia Europeană şi autorităţile Republicii Moldova pentru încheierea acordurilor de facilitare a acordării vizelor şi de readmisie a cetăţenilor moldoveni aflaţi ilegal în străinătate. Întârzierile înregistrate în încheierea acestor acorduri, a arătat ministrul Vasile Blaga cu ocazia întâlnirii de lucru cu comisarul Franco Frattini şi cu miniştrii de interne din Uniunea Europeană, îi împiedică pe cetăţenii moldoveni să beneficieze de unele facilităţi importante de care au parte cetăţenii Ucrainei sau Rusiei, ţări care au încheiat astfel de acorduri.

De asemenea, lipsa acestor acorduri determină o discriminare între majoritatea cetăţenilor moldoveni şi concetăţenii lor care deţin şi cetăţenia rusă sau ucraineană (80% din cetăţenii din Transnistria). Aceştia din urmă, beneficiind de facilităţile rezervate Federaţiei Ruse şi Ucrainei, ca efect al acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană, pot obţine mult mai uşor vizele necesare pentru a călători în statele membre ale UE.

În prezent, obţinerea de către cetăţenii moldoveni a vizelor pentru călătoria în Uniunea Europeană este îngreunată de faptul că, din cele 27 de state membre, numai opt state au ambasade la Chişinău. Dintre acestea, doar Germania şi Franţa acordă vize Schengen. În cazul în care doresc să călătorească într-un stat membru care nu este reprezentat la Chişinău, cetăţenii moldoveni trebuie să se deplaseze în statele vecine (Ucraina, Rusia, România) pentru obţinerea vizelor necesare.

Sursa: Ministerul Administraţiei şi Internelor al României

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus